Γιατί, πράγματι, είναι διαφορετικό να είσαι Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ..

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκαν και οι φετινές φοιτητικές εκλογές. Παρακολουθώντας τις συμπεράναμε ότι για μια ακόμη χρονιά επιβεβαιώθηκε η διαχρονική εκτίμησή μας. Ότι, δηλαδή, οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν μια από τις χρόνιες παθογένειες της τριτοβάθμιας ελληνικής εκπαίδευσης. Δεν θα μπορούσαν, βέβαια, να αποτελέσουν κάτι διαφορετικό, εφόσον βασίζονται στο μεγάλο καρκίνωμα των ελληνικών πανεπιστημίων. Δηλαδή, στις φοιτητικές, κομματικές παρατάξεις.

Όπως έχουμε επισημάνει από τα πρώτα χρόνια της δράσης μας ως φοιτητική συλλογικότητα, οι φοιτητικές παρατάξεις είναι εξολοκλήρου άχρηστες. Λειτουργούν ως δίαυλοι διάχυσης της παρακμιακής λογικής του πολιτικού βίου της χώρας στα πανεπιστήμια και ταυτόχρονα απορροφούν νέα μέλη για τους σάπιους κομματικούς μηχανισμούς. Ως φοιτητές σχεδόν ποτέ δεν θα δούμε τα φοιτητικά κόμματα να οργανώνουν τον ακαδημαϊκό βίο ή να μεριμνούν για την επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Θα τα δούμε, όμως, να πασάρουν τις ατζέντες των μητρικών τους κομμάτων στους χώρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θα δούμε τα μέλη τους να ουρλιάζουν και να αλληλοξυλοφορτώνονται, αγωνιζόμενα να επικρατήσουν στους συσχετισμούς πολιτικής ισχύος, που τα ίδια έχουν προκαλέσει σε χώρους που δεν θα έπρεπε. Και, βέβαια, θα τα δούμε να εκμαυλίζουν το ακαδημαϊκό ήθος, μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε πιάτσες ημιπαράνομου αλισβερισιού.


Αρκεί κανείς να διαβάσει το ρεπορτάζ ενός γνωστού διαδικτυακού τόπου για τις φοιτητικές εκλογές που προηγήθηκαν και θα καταλάβει του λόγου το αληθές. Είχαμε, λοιπόν, για άλλη μια φορά τα εξής:

«Επεισόδια, διπλές κάλπες, καταγγελίες για νοθείες, τραμπουκισμοί, αλλά και για πρώτη φορά, ένα ολόκληρο πανεπιστήμιο να απέχει από την εκλογική διαδικασία, συνθέτουν το σκηνικό των φετινών φοιτητικών εκλογών 2018.
Στον απόηχο πάντως της αποφυγής να μετατραπούν τα δημόσια Ιδρύματα σε ορμητήρια παραβατικών συμπεριφορών, αλλά και να αποφευχθούν κλοπές, τραμπουκισμοί και σοβαρά επεισόδια, η Νομική έστησε διπλές κάλπες (η μία εντός του Ιδρύματος, με τους ψηφοφόρους των παρατάξεων της ΠΑΣΠ, των ΕΑΑΚ, της ΠΚΣ και του BLOCO να ψηφίζουν στις αίθουσες τους κτιρίου επί της οδού Σίνα, ενώ η ΔΑΠ κάλεσε τους φοιτητές στην Αίγλη Ζαππείου).
Άρωμα «νοθείας» φαίνεται ότι απέκτησαν οι εκλογές στο ΤΕΦΑΑ, με φοιτητές και μέλη της ΠΚΣ να καταγγέλλουν τη ΔΑΠ για στημένο σκηνικό τρομοκρατίας. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρεται ότι «πριν την έναρξη της διαδικασίας, οι κάλπες των εκλογών -τις έφερε η ΔΑΠ- είχαν μέσα ήδη 15 ψηφοδέλτια της ΔΑΠ. Από το πρωί στελέχη της γαλάζιας παράταξης, τραμπούκιζαν τους υποψήφιους με άλλες παρατάξεις. Στη σχολή έκαναν την εμφάνιση τους μπράβοι της νύχτας που επίσης τους κάλεσε η ΔΑΠ. Η Πανσπουδαστική ΚΣ κατήγγειλε στους φοιτητές του συλλόγου αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Γι’ αυτό το λόγο η ΠΚΣ δεν θα αναγνωρίσει κανένα αποτέλεσμα από αυτήν την -μόνο στο όνομα- εκλογική διαδικασία».
Αντιστρόφως ανάλογο το κλίμα στα ΤΕΙ Λάρισας, με τη ΔΑΠ να καταγγέλλει την ΠΚΣ για απειλή και προσπάθεια βλάβης της σωματικής ακεραιότητας μελών και στελεχών της ΔΑΠ -ΝΔΦΚ του ΤΕΙ Θεσσαλίας. «Καταγγέλλουμε τα μέλη της ΠΚΣ ότι έχουν φέρει άτομα εκτός του Ιδρύματος, μέλη του κόμματος τους από άλλη πόλη και για απειλή και προσπάθεια βλάβης της σωματικής ακεραιότητας μελών και στελεχών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ευτυχώς, οι ψυχραιμότεροι απέτρεψαν αυτή τη δράση. Οι απειλές και οι τραμπουκισμοί δεν θα περάσουν! Η δημοκρατία όμως θα νικήσει! Καλούμε όλους τους ευσυνείδητους φοιτητές να μας στηρίξουν ως το τέλος της διαδικασίας!», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Περιορισμένης έκτασης, ήταν τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο ΕΜΠ, με πετροπόλεμο και ρίψη αντικειμένων μεταξύ μελών της φοιτητικής περιφρούρησης και ομάδα περίπου 15 αγνώστων που αποπειράθηκε να εισέλθει στο κτίριο».

Διαβάζοντας όλα αυτά και βλέποντας video όπως τα παρακάτω, νιώθουμε μια μικρή δικαίωση για τις επιλογές μας. Μπορεί να στερηθήκαμε τις διασυνδέσεις, τις γνωριμίες με τους ισχυρούς, τις καλές δουλειές, τα «κονέ» με σεξουαλικό δέλεαρ, τις κίβδηλες διασκεδάσεις και όλες τις ανούσιες γελοιότητες με τις οποίες το κατεστημένο των παρατάξεων έχει γεμίσει τον φοιτητικό βίο. Κερδίσαμε όμως -κι εξακολουθούμε να κερδίζουμε καθημερινά- την αξιοπρέπειά μας. Και μια φοιτητική ζωή όπως θα έπρεπε να είναι. Ουσιαστική, πνευματική, γεμάτη δημιουργικές ανησυχίες και εύστοχες παρεμβάσεις. Γιατί, πράγματι, είναι διαφορετικό να είσαι Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.