Ο Σταμάτης Μαμούτος μιλά για τον Τζων Ράσκιν



Ο Σταμάτης Μαμούτος αναφέρεται στην ζωή και το έργο του πολύ σημαντικού Άγγλου ρομαντικού στοχαστή Τζων Ράσκιν (1819-1900).

Ο Ράσκιν αποτέλεσε το επίκεντρο του ρομαντικού κινήματος των Προραφαηλιτών. Ήταν λογοτέχνης, δοκιμιογράφος, κριτικός τέχνης, πολιτικός θεωρητικός και εικαστικός. Υπερασπίστηκε την λογοτεχνία του φανταστικού, την γοτθική τέχνη και την μυθική αρχαιότητα, ως σημεία αναφοράς απέναντι στην κουλτούρα του μοντερνισμού.

Ο Τζων Ράσκιν έδωσε καθ' όλη την διάρκεια της ζωής του μια επική μάχη κατά της επικρατούσας αστικής και φιλελεύθερης κουλτούρας της νεωτερικής εποχής. Οι προτάσεις του είχαν αισθητικό, ηθικό και πολιτικό περιεχόμενο.

Στην πολιτική του φιλοσοφία ακροβάτησε ανάμεσα σε έναν παραδοσιοκρατικό ριζοσπαστικό συντηρητισμό και σε μια ιδιότυπη εκδοχή ενός προ-μαρξιστικού σοσιαλισμού. 

Ορισμένοι μεταγενέστεροι στοχαστές, με χαρακτηριστικότερο όλων των Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, εκτίμησαν ότι ο Ράσκιν αποτέλεσε προπομπό των μεταγενέστερων κομμουνιστικών κινημάτων. Από την άλλη σημαντικοί κοινωνικοί επιστήμονες, όπως ο Isaiah Berlin, παρουσίασαν τον Ράσκιν ως τον «πρώτο φασίστα της ιστορίας».