Οι Κυρίαρχοι του Σύμπαντος/ Blackstar


                                                        του Φιλίππου Βαβουλάκη

Εκατομμύρια έτη φωτός
μακριά από τη Γη...
μέσα στο Χάος,
ένα Σύμπαν ολόκληρο
συγκλονίζεται από τον Αγώνα
για την ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΥΝΑΜΗ,
ανάμεσα στο ΚΑΛΟ και στο ΚΑΚΟ.
Ποιός θα την κατακτήσει;

Η υποβλητική αφήγηση στο διαφημιστικό σποτάκι από τον Κωνσταντίνο Σκόκο[1] μονοπωλούσε το ενδιαφέρον και γήτευε την φαντασία, κατευθύνοντας μας σε έναν αρχαίο γαλαξία, όπου τα γεννήματα του Χάους έπαιρναν την πρώτη τους μορφή στα υποσελήνια πεδία και οι δυνάμεις της Τάξεως και της Εντροπίας φέροντας τα κοσμικά τους λάβαρα εφορμούσαν σε μια αέναη πάλη για την τελική επικράτηση που δεν έρχεται ποτέ.

                                                      
                                                                      Blackstar
Η σειρά κινουμένων σχεδίων επιστημονικής φαντασίας Blackstar έκανε την εμφάνιση της στις αμερικανικές οθόνες το 1981 και είχε αρκετές ομοιότητες με την αντίστοιχη σειρά He-Man and the Masters of the Universe χωρίς όμως να έχει την ανάλογη εμπορική επιτυχία.


Ο αστροναύτης John Blackstar παγιδεύεται σε μια μαύρη τρύπα και μεταφέρεται σ' ένα αρχαίο σύμπαν. Εγκλωβισμένος πλέον στον πλανήτη Σαγκάρ, ενώνει τις δυνάμεις του με τα Trobbits[2] στον αγώνα για την ελευθερία απέναντι στον Επικυρίαρχο Overlord, που δυναστεύει τον πλανήτη με το Άστρο της Δύναμης. Από το φως του  Άστρου σφυρηλατήθηκαν τα δυο σπαθιά, το Σπαθί της Δύναμης και το Σπαθί του Άστρου, αφού η μοίρα έτσι όρισε, τα δυο αδελφά σπαθιά να αντιμάχονται το ένα το άλλο. Η σειρά ολοκληρώθηκε σε δεκατρία επεισόδια, από τον Σεπτέμβριο του 1981 έως και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
                                  
                                                     Η εταιρεία Galoob και η El Greco
 Το 1983 βγήκαν στην αγορά οι φιγούρες από την εταιρεία Galoob και το 1984 κυκλοφόρησαν εκ νέου με την προσθήκη ενός λαμπτήρα στο εμπρόσθιο μέρος. Τις φιγούρες συνόδευαν δαίμονες-γκόμπλινς και trobbits ή νανάκια, όπως είναι γνωστά στο Ελληνικό κοινό.


Το 1985 η ελληνική El Greco σύστησε τις φιγούρες αυτές στα Ελληνόπουλα με το όνομα «Οι Κυρίαρχοι του Σύμπαντος» κάνοντας δημιουργικές παρεμβάσεις, όπως την αλλαγή των ονομάτων των ηρώων[3], την ανακατάταξη στρατοπέδων καλών και κακών, καθώς και την προσθήκη 16σέλιδου comic από Έλληνες σκιτσογράφους/κειμενογράφους, που υπήρχε μέσα στο κουτί των Αστρόπλοιων, του Space Diamond[4] και Black Spider[5]


Μια άλλη κυκλοφορία της Galoob ήταν και οι «The Unfaceables», που δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σχέση με την σειρά Blackstar, αλλά ήταν φιγούρες ανάλογης αισθητικής με αυτές των «Κυρίαρχων..», ώστε η El Greco να τις κυκλοφορήσει στην ενότητα των «Κυρίαρχων του Σύμπαντος», εντός της οποίας έγιναν περισσότερο γνωστοί ως «Σεληνάνθρωποι».


Οι κυκλοφορίες της Galoob περιλαμβάνουν ακόμη περισσότερες φιγούρες και playsets από αυτά που εμφανίστηκαν στην ελληνική αγορά των παιχνιδιών. Ωστόσο η δημοφιλία του παιχνιδιού ήταν βραχύβια και επισκιάσθηκε πολύ σύντομα από εκείνη της σειράς «He Man and the Masters of the Universe».

                                                              Πολλά χρόνια μετά
Παρακολουθώντας σήμερα τα επεισόδια της σειράς, μετά το αρχικό ευχάριστο ξάφνιασμα και τους συναισθηματικούς συνειρμούς της νοσταλγίας του παρελθόντος, αντιλαμβάνομαι ότι η αφήγηση που ξετυλίγεται είναι απλοϊκή, με ηρωικό υπόβαθρο και απαλλαγμένη από κάποιο φιλοσοφικό ή ποιητικό αξίωμα. Βλέπεται ευχάριστα από κάποιον που τον γοητεύει η επική αισθητική αλλά δεν διεκδικεί δάφνες.

Στα μέσα της δεκαετίας του '80 είχα στην κατοχή μου κάποιες φιγούρες των Κυρίαρχων και μια των Σεληνανθρώπων, δώρα από τον πατέρα μου. Η ανάμνηση της εντύπωσης που μου έκαναν οι φιγούρες αυτές με την δύναμη της αισθητικής είναι μαγευτική. Ήταν τα κουτιά τους με τα εντυπωσιακά τους χρώματα; Η διαστημική όσο και επική θεματική; Η καθηλωτική φωνή του Σκόκου που υπνώτιζε και διέγειρε τα φαντασιακά μας οράματα; Ποιος ξέρει…;


Οι «Κυρίαρχοι του Σύμπαντος» δεν ήταν ένα παιχνίδι σαν το «Κάστρα και Πολιορκητές» -ή πόσο μάλλον το Subbuteo. Οι φιγούρες του ήταν στατικές. Δεν είχε κίνηση και κανονισμούς. Διέθετε, όμως, τα αισθητικά αρχέτυπα μέσω των εξώκοσμων μυθικών μορφών, όπου γονιμοποίησαν την άδηλη ακόμη φαντασία, φέροντάς μας σε επαφή υπερβατικά πεδία και προετοιμάζοντας το μεταγενέστερο πέρασμά μας στην λογοτεχνία του φανταστικού και στην Heavy Metal κοσμογονία.


Οι «Κυρίαρχοι…» επέζησαν στη μνήμη μου και μέσα από μια ατμοσφαιρική ανάμνηση. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '80, ήμασταν αποκλεισμένοι οικογενειακώς από τα χιόνια στο εξοχικό μου, χωρίς ρεύμα, με μια σόμπα πετρελαίου και μια λάμπα υγραερίου, και ‘γώ στεκόμουν εκεί, ασάλευτος, με το βλέμμα μου να ατενίζει τα χιονισμένα τοπία και με μεταφυσικά οράματα να αγναντεύω το παγωμένο Κάστρο της Κυριαρχίας, μέσα στους παιδικούς λειμώνες της ψυχής.


Σήμερα μαζεύω εκ νέου τις φιγούρες αυτές, όπως κάνω και με τ' άλλα παιχνίδια των ανέφελων εκείνων χρόνων, προσπαθώντας επίμονα να περισώσω ό,τι μπορώ από εκείνα τα μακρινά Καλοκαίρια της παιδικότητας από τον επερχόμενο Άδη της ενηλικίωσης, προσδοκώντας θύμισες προσώπων αγαπημένων και φιλίες που κρατήσανε και άλλες που σαν ώριμοι καρποί έπεσαν από το δένδρο της ζωής και χαθήκαν. Το ενδεχόμενο να ασχοληθεί κάποιος με αυτή τη συλλογή, και ιδίως με τις κυκλοφορίες της El Greco, οφείλω να προειδοποιήσω ότι είναι ομολογουμένως αρκετά δαπανηρό. Δυστυχώς κάποιοι εμπορεύονται την νοσταλγία και την ανάμνηση της παιδικότητας, αποσπώντας σημαντικά χρηματικά ποσά. Αν πάλι είστε αμετανόητοι συλλέκτες παιδικών αναμνήσεων, όπως ο γραφών, τότε οπλισθείτε με υπομονή και ο χρόνος θα τα φέρει.


[1] Πρώτη επαφή με τις διαφημίσεις της El Greco των παιχνιδιών «Κάστρα και Πολιορκητές», «Κυρίαρχοι του Σύμπαντος» και «Αγρίμια»: εκφώνηση Κωνσταντίνος Σκόκος.
[2] Λέξη σύνθετη από τις  Troll και Hobbits
[3] Για την ιστορία, από την μεριά των καλών ήταν οι  Άτλας, Λέων, Νέπτουλ, Όβερλορντ μαζί με τα νανάκια ή Silverman (κατά την Ελληνική εκδοχή της El Greco). Απέναντί τους οι επικυρίαρχοι, Σκόρπιο, Τόνγκο, Κάργκο, Ζόαρ μαζί με τα δαιμονάκια.
[4] Το Αστρόπλοιο «Space Diamond» και ο Δράκος (Warlock) ήταν υποστατικά του αρχηγού των καλών Άτλα.
[5] Το αστρόπλοιο «Black Spider» και ο ιπτάμενος Κέρβερος (Triton) ήταν υποστατικά του αρχηγού των κακών, Σκόρπιο.



Εικόνα 2: Φιγούρες των "Κυρίαρχων του Σύμπαντος" κι άλλων παιχνιδιών, Στο φόντο της σύνθεσης φαίνεται το "παγωμένο" κάστρο της κυριαρχίας-το πιο μεγάλο εξάρτημα του παιχνιδιού.

Εικόνες 3 και 4: Οι πλευρές κουτιού του παιχνιδιού.

Εικόνα 5: Ο "ξανθός" Άτλας της ελληνικής έκδοσης (σε άλλες χώρες ήταν μελαχροινός, όπως και στο cartoon) και ένα καλό νανάκι.

Εικόνα 6: Το αστρόπλοιο του Άτλαντα.

Εικόνα 7: Ο Κέρβερος, το υποστατικό του κακού Σκόρπιο.