Η σάτιρα εχθρός της εξουσίας

Όπως έχουμε δηλώσει σε παλαιότερα άρθρα, οι περισσότερες σατιρικές εκπομπές της εποχής μας, ιδίως εκείνες του ύφους της Ελληνοφρένειας και της Ράδιο-Αρβύλας, απέχουν πολύ από τα αισθητικά πρότυπα των μελών της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. Αυτή η διαπίστωση δεν αναιρεί, όμως, το γεγονός ότι -έστω και με τον (μετα)μοντέρνα αντιπαθή προς εμάς τρόπο τους- προσφέρουν διασκέδαση, κριτικάροντας με το (όποιο) χιούμορ τους την οξειδωμένη εξουσία της εποχής μας. 

Κατά συνέπεια, μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η ανακοίνωση των συντελεστών της μιας εκ των προαναφερθέντων τηλεοπτικών σατιρικών εκπομπών, που αναρτήθηκε σε ηλεκτρονικό μέσο δικτύωσης προ ολίγων ωρών, σύμφωνα με την οποία η προβολή της εκπομπής «κόπηκε» επειδή το περιεχόμενό της ενοχλούσε την εξουσιαστική ελίτ του τόπου. Χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, τείνουμε να θεωρήσουμε ειλικρινή την δήλωση των συντελεστών της εκπομπής, ιδίως απ’ τη στιγμή που διαβάσαμε τις γενικόλογες και μη πειστικές απαντήσεις του τηλεοπτικού καναλιού που την φιλοξενούσε. 

Το γεγονός αυτό, συνδυαζόμενο με την διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια η προβολή σατιρικών εκπομπών στα τηλεοπτικά κανάλια έχει γίνει πολύ αραιή, μας κάνει να διερωτώμεθα εάν τελικά αυτό δεν είναι κάτι τυχαίο. Εάν, δηλαδή, στην εποχή του (μετα)μοντέρνου εξουσιαστικού φιλελευθερισμού της παγκοσμιοποίησης, η σάτιρα της εξουσίας στην Ελλάδα είναι απαγορευμένη.

Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο δεν θα μας έκανε μεγάλη εντύπωση. Εξάλλου, δεν περιμένουμε κάτι καλύτερο από τις αριστερές ουρές του αμερικανού πρέσβη κι από τους δεξιούς που εκπροσωπούν τις Βρυξέλες (βλέπε «Γερούν, γερά») και την Μέρκελ στην χώρα μας. Απέναντι σε όλους αυτούς, όπως και απέναντι σε κάθε επιβεβλημένη έξωθεν εξουσία, το χιούμορ παραμένει μια από τις γραμμές άμυνας για εμάς τους ρομαντικούς. 

Γι αυτό και αφιερώνουμε στην (εγχώρια αλλά κυρίως στην αλλοδαπή) αστική ελίτ που εξουσιάζει την πατρίδα μας, το παρακάτω ανεπανάληπτο απόσπασμα από ταινία του Χάρρυ Κλυνν. Πρόκειται για ένα video στο οποίο ξεδιπλώνεται ξεκαρδιστικά η κουλτούρα της πλουτοκρατικής, διεθνιστικής, φιλελεύθερης και εξουσιαστικής αστικής ελίτ. Απολαύστε το (πριν "κόψουν" κι εμάς)!




Ανώνυμος Σχόλια
Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Έχετε προσέξει ότι τα κανάλια φέτος δεν έχουν ούτε μια χριστουγεννιάτικη ταινία στο πρόγραμμα τους? Ούτε καν από εκείνες του Hollywood
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, 2017
 
 Ο/Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...
Πράγματι. Οι παραδόσεις βρίσκονται υπό (αφανή) δίωξη στον καπιταλιστικό κόσμο των διεθνιστών.
Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου, 2017