ΚΛΑΣΙΚΟ HEAVY METAL ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΗΜΕΡΑ


                                                          του Xρήστου Νάστου

Αποτελεί παντοτινό αξίωμα η αστείρευτη λατρεία του γράφοντα –καθώς και όλων των συνομήλικων μου συντακτών της λέσχης σε όλες εκείνες τις δεκάδες μπάντες, άσημες ή μη, που γαλούχησαν και οριοθέτησαν τα ακούσματα και την γενικότερη μουσική αισθητική μας προσέγγιση, εκεί πίσω στην ανυπέρβλητη δεκαετία του ’80. Όμως κάθε γενιά οφείλει να έχει τους δικούς της ήρωες. Να αναδεικνύει νέους πολεμιστές  που λαμβάνουν τα σκήπτρα και τις ανόθευτες αξίες του χρυσού παρελθόντος, μεταλαμπαδεύοντας έτσι την ιερή φλόγα του παραδοσιακού Heavy Metal στις νεότερες μεταλλικές ορδές.

Είναι έκδηλη η τάση που υπάρχει στη σκηνή τα τελευταία έξι περίπου χρόνια για επιστροφή στο μονολιθικό, πρωτόλειο σκληρό ήχο, έτσι όπως αυτός εκφράστηκε και διαμορφώθηκε την περίοδο 1979-1985. Ο ήχος αυτός δεν έπαψε ποτέ να επηρεάζει πρωτοεμφανιζόμενες μπάντες, είναι όμως τα τελευταία χρόνια που η επιρροή του έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την εφεύρεση του επιτυχημένου, δημοσιογραφικού όρου NWOTHM (New Wave of Traditional Heavy Metal). Οι  χώρες της βόρειας Ευρώπης πρωτοστατούν στο κίνημα, εμπνέονται από το ένδοξο μουσικό παρελθόν τους,  τους τοπικούς μύθους και θρύλους τους και δημιουργούν τους νέους πολεμικούς, μεταλλικούς παιάνες τους. Μια νέα ρομαντική κίνηση αναδύεται στα έγκατα του «μεταλλικού βασιλείου» και εμείς οι φύλακες της φλόγας οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, που θα της επιτρέψουν να καταστεί αληθινό κίνημα.    


 Η κορυφή του σύγχρονου παραδοσιοκρατικού Heavy Metal παγόβουνου έρχεται από την Σουηδία και ακούει στο όνομα EnforcerToθριαμβευτικό ντεμπούτο τους «Into the Night» το 2008 άνοιξε διάπλατα τους ασκούς του Αιόλου. Καταιγιστικό, πατροπαράδοτο heavy/speedμε το κουαρτέτο να αποδίδει τις εξαιρετικές συνθέσεις του σα να μην υπάρχει αύριο. Η αποδοχή ήταν καθολική στους underground κύκλους, καθώς η επιθετική μουσική τους δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης. Το 2015 βρήκε τους Σουηδούς ηγήτορες, να κυκλοφορούν το τέταρτο αριστουργηματικό τους album «From Beyond» (με εμφανείς εδώ τις επιρροές τους από τα ξεχασμένα διαμάντια της Ανατολικής Ευρώπης- βλ. PokolgepTurboStos) καθώς και το ζωντανά ηχογραφημένο στη χώρα μας «Live By Fire».

Το ίδιο έτος, από την ίδια χώρα, το ομώνυμο ντεμπούτο των In Solitude καθήλωσε. Πρωτόλειο, μα άψογα εκτελεσμένο καθαρόαιμο heavymetal με αποκρυφιστικό στιχουργικό περιεχόμενο και ασίγαστο πάθος, γύρισε το χρόνο πίσω στις απαρχές της δεκαετίας του ’80. Tρία χρόνια έπειτα η μπάντα δημιούργησε το magnum opus της, που έφερε τον τίτλο  «The WorldThe FleshThe Devil» εντυπωσιάζοντας κοινό και κριτικούς. Το κύκνειο άσμα των In Solitude με το τίτλο «Sister», κινείται σε gothic μονοπάτια ενώ το συγκρότημα διαλύθηκε άμεσα λόγω μουσικών διαφορών.


Σχήμα, με κατά το ήμισυ, μέλη των Enforcer είναι οι Black TripTo «Going Underground» του 2013 αποτελεί αριστοτεχνικό δείγμα μονολιθικού Heavy Metal στο ύφος των Iron Maiden, αποκλειστικά της εποχής Paul Di Anno ενώ τo «Shadowline» του 2015 ακολούθησε  πιοHard Rock μονοπάτια, πιστό στην αστείρευτη κληρονομιά των ανυπέρβλητων Thin Lizzy.


Εκ Σουηδίας ορμώμενοι και οι Steelwing, παρουσίασαν  το αξιόλογο ντεμπούτο τους «Lord of the Wasteland» το 2010 και συνέχισαν εντυπωσιακά με το  έξοχο «Zone of Alienation» δυο χρόνια αργότερα. Κλασικός ήχος, υψίφωνα φωνητικά, ολοκληρωμένα τραγούδια και μια αισθητική προσέγγιση που φέρνει έντονα στο νου μελλοντολογικές περιπέτειες της δεκαετίας του ’80 (βλ. Mad Max). Eπανήλθαν στο τέλος του 2015 με το «ResetRebootRedeem» αποδεικνύοντας περίτρανα την πίστη στους μέντορές τους (King DiamondJudas Priest).


Σουηδοί είναι και οι Air Raid (καμιά σχέση με τους Γερμανούς ομώνυμους της δεκαετίας του ’80). Με ένα εκπληκτικό ep, το  «Danger Ahead» του 2011 και δυο δυνατά albums («Night of the Axe» και «Point of Impact»), αποτελούν μία αξιόμαχη ελπίδα για το παραδοσιακό, ευρωπαϊκό metal


Ιδιαίτερη μνεία αξίζει εδώ στους Πορτογάλους ήρωες του undergroundIronsword. Οι Ποροτογάλοι αποτελούν μια καταπληκτική μίξη ManillaRoad και Omen, με στίχους καθαρόαιμης ηρωικής φαντασίας, εμπνευσμένους από τα αθάνατα έργα του μέγιστου Robert EHoward και ωμό, ακατέργαστο ήχο με ένρινα φωνητικά. Το «Overlords of Chaos» (2008), τρίτο κατά σειρά album τους, αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο τουNWOTHM. Το 2015, και μετά από μία παύση επτά ολόκληρων χρόνων, το σκληροπυρηνικό τρίο επέστρεψε με το εκπληκτικό «None But theBrave». Τίποτε δεν είχε αλλάξει.


 Στη γειτονική Ιταλία δυο είναι οι μπάντες μεταξύ άλλων, που ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια. Πρώτοι αναμφίβολα, οι μοναδικοί Etrusgrave, δημιούργημα του αειθαλούς κιθαρίστα και συνθέτη Fulberto Serena. Δυο υπέροχοι, διαχρονικοί δίσκοι, τα «Masters of Fate» και «Tophet» του 2008 και 2010 αντίστοιχα, σφραγίζουν την ως τώρα μουσικά –και όχι μόνο παραδοσιοκρατική πορεία τους. Ο επικός ήχος τους αποτελεί φυσική συνέχεια των δυο πρώτων κλασικών δίσκων των μεγάλων Dark Quarterer, κάτι διόλου τυχαίο αφού ο Serena αποτέλεσε ιδρυτικό τους μέλος πίσω στα μέσα της δεκαετίας του ’80!  Οι Crimson Dawn με το «In Strange Aeons…» μας παρέδωσαν to 2013 ένα δίσκο ατόφιου, επικού Doom Metal, που οφείλει πάμπολλα στους Candlemass και δημιουργεί μια ανάλογη μουσική ατμόσφαιρα.


Στο ίδιο ύφος κινούνται και οι Αμερικάνοι Crypt Sermon στο περσινό ντεμπούτο τους «Out of the Garden». Πομπώδες, παραδοσιοκρατικόHeavy/Doom με γρήγορα ξεσπάσματα, τραχιά φωνητικά, ενδιαφέρουσα στιχουργική και ένα μαγευτικό εξώφυλλο, απόλυτα ταιριαστό με τις διαθέσεις της μπάντας. Ελπίζουμε σε ανάλογη συνέχεια. Aμερικανοί είναι και οι Hyborian Steel, οι  οποίοι με σαφείς αναφορές στους κορυφαίους Manilla Road και Heavy Load, έκαναν ιδιαίτερα αισθητή τη παρουσία τους στους κύκλους των μυημένων στην κουλτούρα του αυθεντικού heavy metal, με το πρωτόγονο  «An Age Undreamt Of» (2011) και συνέχισαν το επόμενο έτος με το σαφώς κατώτερο «Blood,Steel and Glory». Έκτοτε, τα ίχνη τους χάθηκαν. 


Σε πιο μελωδικά μονοπάτια κινούνται οι εκπληκτικοί –επίσης Αμερικάνοι High Spirits. Το 2011, το «Another Night» ντεμπούτο τους αποτέλεσε ένα καταπληκτικό δείγμα άμεσου, μελωδικού, ατόφιου Heavy Metal στο ύφος των παλιών UFO, έτσι όπως αυτό αποδιδόταν τη περίοδο 1980-83. Η συνέχεια ήρθε το 2014 με τον άξιο διάδοχο του, «You Are Here».


Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν και οι Αμερικάνοι White Wizzard. Με τρία albums ήδη στο ενεργητικό τους, με κορυφαίο το δεύτερο αριστουργηματικό «Flying Tigers» του 2011, προσηλωμένοι στην Iron Maiden/ΝWOBHM σχολή, μα με πάμπολλες και διαρκείς εναλλαγές στη σύνθεση τους, δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν υψηλότερα, παρά το αστείρευτο, συνθετικό και εκτελεστικό τους ταλέντο.


Εκ Βρετανίας ορμώμενοι, οι Monument έχουν να επιδείξουν το καταπληκτικό ep «Rock the Night» του 2012 και το ολοκληρωμένο «Renegades» album τους το 2014. Kλασικό –στον απόλυτο βαθμό, υμνικό, πεζοδρομιακό Heavy Metal με τις κιθάρες και τα δυναμικά φωνητικά να κυριαρχούν και ένα μανιασμένο αγγλικό bulldog να εφορμά στα εξώφυλλα. 


Οι συμπατριώτες τους Dark Forest αποτελούν με τη σειρά τους μία μπάντα που τιμά στο έπακρο τη NWOBHM κληρονομιά. Το πρωτόλειο ομώνυμο ντεμπούτο τους (2009) ακολούθησαν τα εξαιρετικά «Dawn of Infinity» (2011) και «The Awakening» (2014). Και τα δυο προτείνονται ανεπιφύλακτα.


Στην Ελλάδα, το αυθεντικό Heavy Metal, δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί οδηγό μουσικών και αισθητικών αναφορών για δεκάδες νέες μπάντες. Πολλές εξ αυτών είναι άξιες αναφοράς, ξεχωρίζω όμως, εντελώς προσωπικά, τους Strikelight και το βουτηγμένο στο Βρετανικό ατσάλι ομώνυμο ντεμπούτο τους (ακολούθησε το καλό «Taste My Attack» του 2011), τους Wrathblade  με το ακατέργαστα μεγαλειώδες και επιβλητικό album που φέρει τον τίτλο «Into the Netherworlds Realm», καθώς και τους ταγμένους στη αμερικάνικη σκηνή της δεκαετίας του ’80 Dexter Ward (με παλιότερα μέλη των φοβερών Battleroar!) και το υποδειγματικό «Neon Lights» του 2011. Αναμένουμε το νέο τους χτύπημα μέσα στο έτος που διανύουμε. 


Aπαραίτητο εγχώριο άκουσμα αποτελούν οι Black Soul Horde με το τρομερό «Tales of the Ancient Ones» του 2013. Κοφτερό Heavy Metalμε επικές προεκτάσεις, καταιγισμό riffs και επιρροές από μουσικά πρότυπα όπως αυτά οριοθετήθηκαν τρεις δεκαετίες πίσω. Ακούστε απλά το «Demonon Tagmata», θαυμάστε το εκπληκτικό εξώφυλλο και θα κατανοήσετε την αξία των λεγομένων μου. 


Στην Κύπρο μας, ο δίσκος του project των Astronomikon (απαρτίζονται από μέλη των Arrayan Path) με τίτλο «Dark Gorgon Rising» εντυπωσίασε άπαντες το 2013. Δεν μιλάμε, βέβαια, για κλασικό heavy metal αλλά για αυθεντικό power, εμπνευσμένο περισσότερο από τη δεκαετία του ‘90, λυρικό, μεγαλεπήβολο, με εξαίσια φωνητικά (Nicholas Leptos – Arrayan Path/Warlord) και με το ανάλογο μυθολογικό, στιχουργικό υπόβαθρο αποτελεί μία εκ των αδιαμφισβήτητων κορυφών του χώρου. 


Από την Δανία έσκασε σαν βόμβα το 2015, στους θιασώτες του underground, το ομώνυμο παρθενικό album των Encyrcle. Χειμαρρώδες Ηeavy/speed κοντά στο ύφος των Exciter με πολλά instrumental σημεία, ταχύ, τραχύ και σκοτεινό συνάμα, ιδανικά εκτελεσμένο, σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα/άκουσμα του.

Τα παραπάνω συγκροτήματα αποτελούν ένα μέρος μόνο,  μιας ολόκληρης νέας σκηνής που αποτίει, περήφανα, φόρο τιμής στους ήρωες της, ταυτόχρονα όμως δημιουργεί τη δική της μεταλλική ιστορία βασιζόμενη στο ένδοξο παρελθόν και χτίζοντας ένα παραδοσιακό (σε αρκετές περιπτώσεις και παραδοσιοκρατικό) μέλλον. To παρόν άρθρο αποτελεί έναν οδηγό για όσους θελήσουν να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με το NWOTHM μουσικό ιδίωμα. Εμείς οι παλιότεροι (και όχι μόνο!) οφείλουμε να το στηρίξουμε και να το διαδώσουμε, διότι μόνο έτσι το Heavy Metal θα συνεχίσει την δοξασμένη και γοητευτική πορεία του σε μια αυθεντική ατραπό… Long Live the Underground!


Παραθέτω ενδεικτικά κάποιους ακόμη ιδιαίτερα σημαντικούς δίσκους από μπάντες που-λόγω χώρου- δε συμπεριλήφθηκαν παραπάνω.Aξίζουν όλοι ακρόασης και ανάλογης προσοχής…!

Stormzone (UK) – Death Dealer (2010)
Sacral Rage (Hellas)  Illusions of Infinite Void (2015)
Blazon Stone (Swe) – Return to Port Royal (2013)
Trial (Swe) – Vessel (2015)
Blaze (Jpn) – Blaze (2008)
Borrowed Time (USA) – Borrowed Time (2013)

Σχόλια:
Ο Σταμάτης Μαμούτος είπε...
Και τα μυαλά στα κάγκελα..
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2016
 Διαγραφή
Blogger Ο tzortzadams είπε...
Η σκηνή φαντάζει πιο δυνατή από ποτέ. τα τελευταία 25 χρόνια περίπου...με νέες μπάντες να αφήνουν το στίγμα τους στο κλασικό heavy metal!
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2016
 Διαγραφή
Ανώνυμος Ο Δημήτρης Αργασταράς είπε...
Ωραίο άρθρο! Εντυπωσιακά εξώφυλλα!
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2016
 Διαγραφή
Ανώνυμος Ο Σταμάτης Μαμούτος είπε...
Όντως! Αυθεντικό heavy metal σημαίνει συνήθως και ενδιαφέρον εξώφυλλο, με αναφορές στην (νεο)ρομαντική κουλτούρα.
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2016
 Διαγραφή
Blogger Ο tzortzadams είπε...
Πραγματικά, το NWOTHM, έχει να επιδείξει ορισμένα καταπληκτικά εξώφυλλα που δένουν άψογα με τη συνολική αισθητική των συγκροτημάτων αυτών...δείτε το ντεμπούτο/εξώφυλλο των black trip, καθώς και το Diamonds των Enforcer και θα καταλάβετε τι εννοώ...hail!
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2016
 Διαγραφή
Blogger Ο  Χρήστος Ανδρεαδάκης είπε...
Γεια σας. Μου σύστησε αυτό το blog ένας φίλος.

Έπειτα από 10-15 χρόνια ασυννενοησίας, αποφάσισα τελικά να δημιουργήσω μια one man band στο ύφος που με εκφράζει κλασικό/επικό μέταλ. Αποφάσισα λοιπόν να ηχογραφώ μόνος μου στο σπίτι με απλό καλώδιο, δίχως μικρόφωνα, εφέ, κομπρέσορς κτλ. Ο ήχος είναι εντελώς φυσικός, δίχως επεξεργασίες.

Το "γκρουπ" λέγεται Hercules και τίτλος cd Victory. Ετοίμασα το πρώτο μου cd(από την μεγάλη συλλογή υλικού που έχω) και σκεφτόμουνα να το πουλήσω στο ebay και amazon, όμως φαίνονται περίπλοκα τα πράγματα μια και πλέον το paypal δεν ισχύει στην Ελλάδα.

Γνωρίζετε λοιπόν κάποιον εναλλακτικό τρόπο πώλησης και επίσης πως μπορώ να διαφημίσω το cd μου, χωρίς να ενοχληθούν κάποιοι; Δυστυχώς και το gmail δεν υποστηρίζει τον browser της opera, όταν δοκίμασα να φτιάξω δικό μου blog στο gmail.

Στην δεύτερη έκδοση του cd μου, 99% θα τραγουδάει ο αυθεντικός τραγουδιστής των Axemaster(Blessing In The Skies). To True Metal που δυστυχώς δεν το έχω πια, είχε δώρο το cd τους Death Before Dishonor. Είναι από τα μεγαλύτερα cult metal συγκροτήματα του 80 και έχω και πολύ σπάνια κομμάτια τους που δεν υπάρχουν σε cd. Κρίμα που τελικά απορρίφθηκε ο αυθεντικός τραγουδιστής στο reunion, επειδή οι παραγωγοί τους θέλανε να πουλήσω αμερικάνικο power metal και όχι πρωτόλειο true metal.

Ευχαριστώ.
Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2016
 Διαγραφή
Blogger Ο Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...
Aγαπητέ Χρήστο, επειδή τα ζητήματα που θέτεις είναι αρκετά, ίσως να ήταν καλύτερα αν συνεχίζαμε την επικοινωνία μέσω email (flefalo@gmail.com).
Στο πεδίο του mail θα μπορούσαμε να πούμε περισσότερα, ενδεχομένως και να κανονίζαμε μια τηλεφωνική συνομιλία, προκειμένου να μιλήσουμε πιο αναλυτικά.

Είναι χαρά μας να προβάλουμε ελληνικά epic metal σχήματα, συνεπώς αν μας υποδείξεις κάποιο link (ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο) στο οποίο μπορούμε να ακούσουμε το μουσικό υλικό σου, να είσαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε και όταν το αξιολογήσουμε θα το προβάλουμε με όσες δυνατότητες διαθέτουμε.

Όσον αφορά τα της πώλησης, η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς την όλη διαδικασία. Σαφώς, όμως, αν ρωτήσουμε κάποιους φίλους μας είναι σίγουρο ότι θα μας ενημερώσουν ικανοποιητικά για τα θέματα που σε ενδιαφέρουν. Πρέπει όμως, προηγουμένως, να έχεις επικοινωνήσει μαζί μας, να καταλάβουμε τι ακριβώς σε ενδιαφέρει να μάθεις, προκειμένου να ανοίξουμε αυτό τον κύκλο επικοινωνιών.
Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου, 2016
 Διαγραφή