Φεστιβάλ comics «Με πενάκι και Σκαπάνη»


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερα φεστιβάλ comics «Με Πενάκι και Σκαπάνη» από τις εκδόσεις comicon, το προηγούμενο σαββατοκύριακο στο κτίριο του συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων, στο Θησείο. Ο χώρος ήταν ιδανικός για καλοκαιρινές εκδηλώσεις και στον υπέροχο κήπο του δεκάδες φίλοι του φανταστικού αναζήτησαν στους πάγκους παλιά comics και βιβλία φανταστικής λογοτεχνίας, συνομίλησαν με νέους δημιουργούς και σκιτσογράφους, παρακολούθησαν διαλέξεις και άλλα δρώμενα. 

 
Στο εσωτερικό του κτιρίου καταξιωμένοι και νέοι εικονογράφοι είχαν αναρτήσει έργα τους. Κάποια από τα ονόματα που έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση ήταν οι Ανδρέας Μιχαηλίδης και Βάλια Καπάδαη με τις όμορφες εικονογραφήσεις τους που είναι εμπνευσμένες από τους μύθους της αρχαίας Ελλάδος, ο Δαμιανός Φιλόπουλος με κάποιες ωραίες γελοιογραφίες και σκίτσα που θυμίζουν στους παλιούς το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Metal Slug», ο Γρηγόρης Σαντοριναίος με μια ενδιαφέρουσα εικαστικά pagan epic εικονογράφηση, ο Σάκης Γαρνέλης με επική και αρχαιοελληνική θεματολογία καθώς και ο Δημήτρης Παγώνας με ενδιαφέροντα σκίτσα. Ωστόσο, ιδιαίτερη μνεία αξίζουν ο Νίκος Παπαμιχαήλ ο οποίος δείχνει εξαιρετικά ταλαντούχος τόσο σε έγχρωμα όσο και σε ασπρόμαυρα σκίτσα και μάλιστα σε θεματικές epic, dark ακόμη και street, o Στέφανος Παπαδάτος για το ταλέντο του οποίου δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ο Άγγελος Παπουτσής που μόνο με ένα σκίτσο εξαιρετικής ποιότητας αποτυπώνει τις μεγάλες του δυνατότητες και η εξαιρετική ζωγράφος Αγγελική Ξιάρχη για τους καταπληκτικούς της πίνακες.
 

Στον χώρο του θερινού σινεμά πραγματοποιήθηκαν οι διαλέξεις και τα διάφορα δρώμενα των ταχυδακτυλουργών και των ηθοποιών της stand up comedy ενώ στον κήπο του συλλόγου έλαβαν χώρα τα σεμινάρια σκιτσογραφίας. Κάτω από την  δροσερή σκιά των όμορφων πλατάνων του κήπου νεώτεροι και παλαιοί δημιουργοί συζήτησαν με τους αναγνώστες και ενημέρωσαν τους επισκέπτες του φεστιβάλ για τις εικονογραφημένς νουβέλες τους.
 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κόσμος ήταν περισσότερος από πέρυσι και η παρουσία του εξόχως ελπιδοφόρα, αποδεικνύοντας ότι, μολονότι σε ταραγμένες εποχές όπως η σημερινή η πνευματική δημιουργικότητα και η λογοτεχνική κυκλοφορία δεν ευνοούνται, πολλοί Έλληνες διαθέτουν ακόμη πνευματικά αποθέματα και συνεχίζουν να αναζητούν ποιοτικές αισθητικές γραμμές, αρνούμενοι να συμβιβαστούν με την έκπτωση στο επίπεδο του ακαλαίσθητου και ηθικά ευνουχισμένου οικονομιστικού λογισμού στην οποία επιδιώκουν να τους οδηγήσουν εγχώριες και «ευρωπαϊκές» ελίτ.  Από την πλευρά μας δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε τις εκδόσεις Comicon για την πρωτοβουλία τους και να ευχηθούμε να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του ελληνικού φανταστικού με τέτοιες όμορφες ιδέες.
 
- Σχόλια σε αυτή την ανάρτηση :

Ο/Η Σταμάτης Μαμούτος είπε...
Πολλά εύγε στα παιδιά που διοργάνωσαν το τριήμερο!
Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2015
Διαγραφή
Ο/Η tzortzadams είπε...
Και ένα μεγάλο μπράβο σε όσους έκαναν έστω μια βόλτα από εκεί και αγόρασαν κάτι ως στήριξη της έκθεσης.Προσωπικά, δε μπόρεσα να δώσω το παρόν, την επόμενη χρονιά όμως ελπίζω να είμαι εκεί.....
Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2015