Κλασικές Ιστορίες Φαντασμάτων από την Βικτωριανή Εποχή

             
του Χρήστου «Kane» Νάστου

Η νέα συλλογή «Κλασικές Ιστορίες Φαντασμάτων από τη Βικτωριανή Εποχή»[1] με το πολύ όμορφο, λιτό, όσο και ταιριαστό εξώφυλλο αποτελεί κατά την προσωπική μου άποψη μία απαραίτητη προσθήκη για την βιβλιοθήκη των νεορομαντικών αναγνωστών, συλλεκτών μα και μελετητών του τόσο γοητευτικού  ιδιώματος της λογοτεχνίας του φανταστικού.


Με έξι μοναδικής ποιότητας διηγήματα, γραμμένα από το μακρινό 1829(!) μέχρι τις απαρχές του εικοστού αιώνα, ο παλαιός εκδοτικός οίκος κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό βιβλίο-συλλογή. Ο πασίγνωστος στους κύκλους του Ρομαντισμού Σεριντάν Λε Φανού (γνωστός για το «Καρμίλλα», το πρωτόλειο γοτθικό αριστούργημα τρόμου με πρωταγωνιστή έναν θηλυκό βρικόλακα), ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και ο Προσπέρ Μεριμέ (συγγραφέας του πασίγνωστου μυθιστορήματος «Κάρμεν» το 1845, όπου μετά από 30 χρόνια ο Ζορζ Μπιζέ θα το διασκέυαζε σε μία από τις σημαντικότερες όπερες της ιστορίας!) συνυπάρχουν με τους αξιολογότατους Χιουμ Νίσμπετ, Ρίτσαρντ Μίντλετον, Πέρσεβαλ Λάντον μεταφέροντας μας σε τόπους και εποχές όπου το υπερφυσικό είχε στην αύρα του μία άφθαστη γραπτή γοητεία και στη σκιά του μία αισθητική γητεία προς κάθε σοβαρό αναγνώστη από το μακρινό τότε ως το σήμερα και το άγνωστο αύριο.

Ερειπωμένα αρχοντικά στη Βικτωριανή επαρχιακή Αγγλία, πανάρχαια δάση και παρηκμασμένοι ευγενείς, φαντάσματα από τα σκονισμένα δωμάτια ταπεινών χωριών ως τους πάγους του μακρινού αρκτικού κύκλου  γνήσιος, ανόθευτος τρόμος και μακάβριο μεγαλείο προσφέρονται ελεύθερα στις σελίδες αυτής της καταπληκτικής συλλογής. Προσωπικές μου αδυναμίες:  «O Καπετάνιος του Πολικού Αστέρα» του μεγάλου Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ που διαδραματίζεται στις απέραντες παγωμένες εκτάσεις της Γροιλανδίας και συνδυάζει με ιδανικό τρόπο τον έκδηλο Ρομαντισμό με τον άυλο τρόμο. «To Αβαείο του Θέρνλει» του Πέρσεβαλ Λάντον ως το πλέον τρομακτικό και ατμοσφαιρικό διήγημα  του παρόντος βιβλίου και «H διαθήκη του Γαιοκτήμονα Τόμπι» του μοναδικού Σεριντάν Λε Φανού. Εκεί όπου ο γνήσιος φαντασιακός τρόμος κρύβεται πίσω από τις σκοτεινές πόρτες και τα καλά κρυμμένα μυστικά ενός πάλαι ποτέ επιβλητικού πύργου.

Κάτι παραπάνω από ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο Θωμά Μαστακούρη (τεράστια η προσφορά του στο χώρο από την εποχή των αγαπημένων βιβλίων τσέπης Ωρόρα!) που εκτός από την έξοχη επιλογή των διηγημάτων ευθύνεται για την εξαιρετική μετάφραση σε έργα και κείμενα μίας άλλης εποχής. Ιστορίες φαντασμάτων από τη βικτωριανή εποχή λοιπόν, μια περίοδο κατά την οποία οι πανάρχαιες δοξασίες αντιμάχονταν τον ορθολογισμό και την επιστήμη, και ο θάνατος ασκούσε μία παράξενη, νοσηρή σκέψη πάνω στους θνητούς….


Περιεχόμενα
Πρόλογος: Θωμάς Μαστακούρης

Σέρινταν λε Φανού:
Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΓΑΙΟΚΤΗΜΟΝΑ ΤΟΜΠΙ (1868)

Άρθουρ Κόναν Ντόιλ:
Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ (1883)

Χιούμ Νίσμπετ:
ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ (1894)

Ρίτσαρντ Μίντλετον:
ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ (1912)

Προσπέρ Μεριμέ:
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ ΙΑ΄ (1829)

Πέρσεβαλ Λάντον:
ΤΟ ΑΒΑΕΙΟ ΤΟΥ ΘΕΡΝΛΕΪ (1908)


[1] Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος

Σχόλια:
Ανώνυμος Ο/Η Δημήτρης Αργασταράς είπε...
Ωραία η ανταπόκριση του Χρήστου.

Όλες οι ιστορίες της συλλογής εξάπτουν το ενδιαφέρον...
Δευτέρα, 15 Ιουνίου, 2015
 
Blogger Ο/Η tzortzadams είπε...
Ιστορίες από μία άλλη ρομαντική εποχή. Ξεχασμένες από τους πολλούς, αγαπημένες από εμάς-τους λίγους....
Τετάρτη, 17 Ιουνίου, 2015