Στην παρουσίαση του βιβλίου ''Έν Αρχή ην ο Λοιγός''


 
Σε μία πολύ ιδιαίτερη και ζεστή βραδιά εξελίχθηκε η παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του νεαρού συγγραφέα Ατρέα Λιμβρού ‘‘Έν Αρχή ην ο Λοιγός’’ (εκδόσεις Όστρια), που πραγματοποιήθηκε στον σχετικά νέο Πολυχώρο των εκδόσεων Όστρια.
 
Σε έναν χώρο βιβλιοφιλικό και φιλόξενο, με πολλά βιβλία αλλά και απεικονίσεις των ‘‘μεγάλων’’ της λογοτεχνίας μας στους τοίχους, για να λειτουργούν μάλλον ως έμπνευση και πυξίδα για τους πιο νέους, μαζεύτηκαν γνωστοί και φίλοι της λογοτεχνίας του φανταστικού.
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός μικρού βίντεο που είχε ετοιμάσει η δημιουργική ομάδα των εκδόσεων Όστρια ώστε να εισάγει τους παρευρισκομένους στο κατάλληλο κλίμα, μιας και το βιβλίο εντάσσεται στο είδος της λογοτεχνίας Τρόμου. Όντως, είχε γίνει μια δουλειά τεχνικά και αισθητικά άρτια και πλήρως ενταγμένη στην ατμόσφαιρα του βιβλίου, την οποία μπορεί κι ο καθένας να παρακολουθήσει μέσα από την ανάρτησή της στο youtube.
 
 
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρώτος από τους ομιλητές, ο δικός μας Σταμάτης Μαμούτος. Ο Σταμάτης αναφέρθηκε στην ιστορία της ελληνικής φανταστικής λογοτεχνίας και απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το γιατί αντιμετωπίστηκε για πολλά χρόνια με υποτίμηση από το εκδοτικό στερέωμα και το δημοσιογραφικό κατεστημένο. Επίσης, υποστήριξε ότι χρειάζεται θεωρητικό υπόβαθρο που να διαπερνά την ομηρική απαρχή, να διατρέχει στην μεσαιωνική επική κουλτούρα και να συμπεριλαμβάνει τις νεότερες λαϊκές και δημοτικές παραδόσεις του τόπου μας, προκειμένου να γραφτεί καλή ελληνική φανταστική λογοτεχνία, κυρίως όσον αφορά στα υπο-ρεύματα της επικής λογοτεχνίας του φανταστικού και του τρόμου.
 
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Αργασταράς –επίσης μέλος της λέσχης μας– ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στις απαρχές των φανταστικών διηγήσεων τρόμου, έτσι όπως αποκρυσταλλώθηκαν στα αρχαιότερα τραγούδια, ιερά κείμενα και χρονικά, στους περιπλανώμενους θρύλους και στις μπαλάντες του 17ου και 18ου αιώνα, μέχρι τελικά τους συγγραφείς που διαμόρφωσαν και καθιέρωσαν το είδος του γοτθικού μυθιστορήματος και αργότερα του λογοτεχνικού τρόμου.
 
Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα είναι το εξής : «Το διήγημα τρόμου, λοιπόν, παρόλο που δεν έχει την θέση που του αρμόζει ακόμη στην σύγχρονη λογοτεχνία, αποτελεί ίσως ένα από τα δυσκολότερα είδη λογοτεχνικής κατασκευής, δεδομένης της μαστοριάς που πρέπει να διαθέτει ο συγγραφέας του.
 
»Η ατμόσφαιρα τρόμου, η υποβλητικότητα, η ανάγκη άρσης της δυσπιστίας του αναγνώστη απέναντι στο υπερφυσικό, η ίδια η αγωνία για τις αναπάντεχες ανατροπές της πλοκής, το καθιστούν εγχείρημα ιδιαίτερα απαιτητικό αλλά και γι’ αυτό πολύ γοητευτικό επίσης. Η μεγάλη τέχνη στο διήγημα του τρόμου είναι η κατάλληλη ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσει ο συγγραφέας, έτσι ώστε να μπορέσει να επηρεάσει την ψυχολογία του αναγνώστη, μεταφέροντάς τον στο κλίμα της εξιστόρησης του, καθώς και ο τρόμος που θα του προκαλέσει μέσα από τις περιγραφές και τον χειρισμό της γλώσσας και του ύφους του.
 
»Σε όλα αυτά τα στοιχεία λοιπόν ακουμπά, τα επεξεργάζεται με ιδιαίτερο τρόπο, και μας δίνει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα το βιβλίο του Ατρέα Λιμβρού. Το λογοτεχνικό του ένστικτο έχει στραφεί σωστά προς τις συντεταγμένες που πρέπει να χαρακτηρίζει την λογοτεχνία τρόμου. Έτσι το έργο του χαρακτηρίζεται από έντονη, σαγηνευτική γραφή, από την απόδοση δυνατών εικόνων και συναισθημάτων, και από έξυπνες ιδέες που αρπάζουν και διατηρούν μέχρι το τέλος το ενδιαφέρον του αναγνώστη».
 
 
Τρίτος εκ των ομιλητών, ο ίδιος ο συγγραφέας Ατρέας Λιμβρός, μας μετέφερε νοερά στα περιεχόμενα των σκοτεινών του διηγήσεων, με μια περίληψη της κάθε ιστορίας του, καθώς και στα ιδιαίτερα εκείνα στοιχεία που τον ενέπνευσαν για να τις γράψει ή που χρησιμοποίησε για να τις μεταπλάσει λογοτεχνικά. Ο Ατρέας μας εξήγησε πως άντλησε στοιχεία από διάφορες παραδόσεις –της εγχώριας λαογραφικής μας παράδοσης, των σκοτεινών γοτθικών στοιχείων της Αγγλοσαξονικής παράδοσης, των ιθαγενών της Λατινικής Αμερικής, αλλά και σύγχρονα στοιχεία από την ένδεια και την απελπισία της εποχής της κρίσης– και μας αποκάλυψε λίγα πράγματα σχετικά με την συνέχεια των ιστοριών στον επόμενο τόμο της ίδιας σειράς που ετοιμάζει.
 
 
Όσον αφορά στην λέσχη μας, που είχε και μια ιδιαίτερη συμμετοχή σε αυτή την εκδήλωση, δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε καλή επιτυχία στον νεαρό συγγραφέα για αυτή την πρώτη του εκδοτική παρουσία, αλλά και για τις επόμενες που θα ακολουθήσουν. Οι ιστορίες του Ατρέα Λιμβρού συνιστούν ένα πολύ καλό συγγραφικό ξεκίνημα και μας προδιαθέτουν θετικά για το μέλλον.