Edward Hill, ''Μοναχικές Ψυχές: Οι Επιθυμίες''

 
Στις μέρες μας παρατηρούμε μια μεγαλύτερη εκδοτική εμφάνιση βιβλίων που ανήκουν στο είδος του fantasy από νέους Έλληνες συγγραφείς. Αν και η ποιότητα της γραφής τους πολλές φορές ποικίλλει, δεν λείπουν τα πολύ καλά δείγματα ανάμεσά τους, κάτι που ασφαλώς αποτιμάται ως ιδιαιτέρως ευχάριστο από εμάς που αγαπάμε το είδος. Μια τέτοια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά νεανικής φαντασίας είναι και η ‘‘Μοναχικές Ψυχές’’ από τον συγγραφέα Edward Hill (υποψιαζόμαστε ότι αποτελεί ψευδώνυμο) που πρόσφατα εκδόθηκε το πρώτο τους βιβλίο ‘‘Μοναχικές Ψυχές: Οι Επιθυμίες’’ (εκδόσεις iwrite).

O νεαρός ήρωας του βιβλίου είναι ο Αρένιοθ Εντάλις, που ζει μαζί με τον πατέρα του, έναν πρώην Πέντιορ, διακεκριμένο αξιωματικό του Στρατού του Βασιλιά, και με την.. περίεργη παρουσία της μητέρας του ακόμη να τον περιποιείται. Χαρακτηριστικά στοιχεία του μικρού ήρωα είναι το πρόβλημα της ακοής του, που τον υποχρεώνει να φορά ένα ακουστικό βαρηκοΐας για το οποίο δεν νιώθει και τόσο άνετα και που συχνά γίνεται αντικείμενο πειράγματος από κάποιους συμμαθητές του, ενώ του αρέσει να ταξιδεύει με την φαντασία του σε ρομαντικούς κόσμους τους οποίους καταγράφει στο σημειωματάριό του. Κατά τ’ άλλα, είναι ένας φυσιολογικός νέος της ηλικίας του, που του αρέσει να περνά ευχάριστες ώρες με τους φίλους του (την νεαρή Μερβάνια και τον εκπαιδευόμενο Πέντιορ Λίνον) και να βοηθά τον πατέρα του στην δουλειά του, μέχρι που μια αναπάντεχη ανακάλυψη θα αλλάξει τα πάντα στην ζωή του. Και ο Αρένιοθ θα χρειαστεί να κάνει μια επιλογή.

Πριν από πάρα πολύ καιρό, ένας μνησίκακος αφέντης που ήθελε να αναλάβει την εξουσία του κόσμου τελικά αιχμαλωτίστηκε σε μια φυλακή που μόνο το Σπαθί της Ψυχής μπορεί να ανοίξει. Όμως, προτού φυλακιστεί στην εξορία, χρησιμοποίησε τις τελευταίες του δυνάμεις για να δημιουργήσει τις Επιθυμίες, δύο υπερφυσικά φαντάσματα, με σκοπό να βρουν τον κάτοχο του σπαθιού, να τον σκοτώσουν, και να ελευθερώσουν με αυτό τον αφέντη τους.

Ο Αρένιοθ είναι τώρα ο κάτοχος του Σπαθιού της Ψυχής και θα πρέπει γρήγορα να μάθει πώς να χρησιμοποιεί τις καινούριες του δυνάμεις, αν θέλει να γλυτώσει από τον κίνδυνο τον εαυτό του αλλά και τα κοντινά του πρόσωπα. Μαζί με τον Νιβάρο, τον φύλακα του Σπαθιού, και τον φτερωτό τους φίλο, τον Χέρουα, θα πολεμήσουν τα δύο φαντάσματα και θα αναλάβουν τις νέες ευθύνες που τους αναλογούν. Ο Αρένιοθ θα πρέπει να ακολουθήσει πλέον το δικό του μοναχικό μονοπάτι, που είναι ταυτόχρονα και μια πορεία ενηλικίωσης, για να μην θέσει σε κίνδυνο τους αγαπημένους του ανθρώπους αλλά και για να γνωρίσει την δική του αληθινή φύση.

Οι ‘‘Μοναχικές Ψυχές: Οι Επιθυμίες’’ είναι ένα πολύ υποσχόμενο βιβλίο νεανικού fantasy με πολλά θετικά στοιχεία. Παρά την σχετικά απλή του υπόθεση και το κλασικό μοτίβο που ακολουθεί, ο συγγραφέας καταφέρνει να αναπλάσει επιτυχημένα τον φανταστικό του κόσμο, να κερδίσει τον αναγνώστη με την αφήγησή του, και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και τις εκπλήξεις μέχρι το τέλος του βιβλίου.

Από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του βιβλίου είναι ο επιτυχημένος συνδυασμός του ηρωικού και του μυστικού στοιχείου (η πτώση του ήρωα στο σπήλαιο όπου φυλάσσεται το Σπαθί της Ψυχής, οι πρώτες επαφές με τα φαντάσματα και οι εισβολές τους στο σπίτι του ήρωα, οι πολύ παραστατικές μάχες που δίνονται) μαζί με την ανάλαφρη χάρη και την αυθόρμητη συμπεριφορά της νεαρής ηλικίας (οι εκδρομές του ήρωα με τους φίλους του, οι σχέσεις του με τους άλλους συμμαθητές, η σχέση του με την μητέρα του). Έτσι, καθώς ο Edward Hill καταφέρνει με την αφήγησή του να αποπνεύσει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες παράξενες ατμόσφαιρες, ταυτόχρονα δεν ξεχνά τον κοινωνικό περίγυρο, τα χαρακτηριστικά της καθημερινότητας και τα πραγματικά προβλήματα της ζωής.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο του βιβλίου που μας έκανε αίσθηση και θα θέλαμε να επισημάνουμε είναι η λιτή και σφιχτή του δομή. Δεν πλατειάζει, δεν φλυαρεί, δεν εισάγει περιττά πρόσωπα και επεισόδια, αλλά μένει πιστό στην κεντρική του ιστορία, την οποία φαίνεται ότι έχει επεξεργαστεί αρκετά και μας την παρουσιάζει με άρτιο και πλούσιο τρόπο. Υπάρχουν και στοιχεία που δεν ξεδιπλώνονται πλήρως (όπως το Μουσείο της Εξέλιξης και το Ινστιτούτο του), που μπορούμε να υποθέσουμε πως θα μας απασχολήσουν περισσότερο στα επόμενα βιβλία, αλλά φαίνεται πως ο Edward Hill δεν χαρακτηρίζεται από το άγχος των ογκωδών βιβλίων και των v-λογιών, αλλά σκοπεύει να στήσει σταδιακά τον κόσμο του και να μας τον παρουσιάσει μέσα από συγκεκριμένα καλοδουλεμένα αφηγήματα.

Καταλήγοντας, θα λέγαμε ότι το ‘‘Μοναχικές Ψυχές: Οι Επιθυμίες’’ αποτελεί ένα ευχάριστο αναγνωστικό διάλλειμα μέσα στην γκρίζα μας καθημερινότητα, που συστήνετε ανεπιφύλακτα στους νέους αναγνώστες του είδους. Προσωπικά μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, αρκετές για να περιμένουμε με ενδιαφέρον και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς.

Δημήτρης Αργασταράς, ε. μέλος Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.

 
- Σχόλια σε αυτή την ανάρτηση :
 
 Ο/Η Σταμάτης Μαμούτος είπε...
Kαλή του επιτυχία, λοιπόν...
Τρίτη, 19 Ιούνιος, 2012
Διαγραφή

ΑνώνυμοςΟ/Η Χάρης είπε...

Ένα ακόμη ελληνικό fantasy...ελπίζω και σε περισσότερα.
Τρίτη, 19 Ιούνιος, 2012
Διαγραφή

BloggerΟ/Η PALADIN είπε...

Πάντα ευχάριστο, το κυκλοφορούν ελληνικά βιβλία του φανταστικού!!!
Σάββατο, 23 Ιούνιος, 2012
Διαγραφή

OpenIDΟ/Η cassandrasbox είπε...

Όλες οι μεγάλες ιδέες που σαν γίγαντες υψώνουν τις ιδέες σαν κλαδιά ξεκινούν από το απειρόσιμο μικρό σπόρο. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την ευγενή επιθυμία της δημιουργίας!

Καλοτάξιδο
λοιπόν
Κυριακή, 24 Ιούνιος, 2012
Διαγραφή