Μηνάς Παπαγεωργίου ''Δούρειος Ίππος''




Ο ‘‘Δούρειος Ίππος’’ είναι το τελευταίο βιβλίο του δημοσιογράφου Μηνά Παπαγεωργίου (έχει προηγηθεί η δημοσιογραφική έρευνα ‘‘Υπόθεση Παιδιά του 1983 - Οι Έλληνες Indigo’’ από τις εκδόσεις Δίον). Περιλαμβάνει 30 χρονογραφήματα, 30 κείμενα για την σύγχρονη εναλλακτική επικαιρότητα, όπως δημοσιεύτηκαν στην ομότιτλη στήλη που διατηρεί ο συγγραφέας στο περιοδικό ‘‘Φαινόμενα’’ (ένθετο του σαββατιάτικου Ελεύθερου Τύπου). Ανεξήγητα φαινόμενα, μυστήρια του κόσμου, άγνωστη ιστορία, αρχαία ελληνική φιλοσοφία, διαστημική και εξωγήινοι πολιτισμοί, θρησκειολογία και εσωτερική αναζήτηση, παγκοσμιοποίηση και γεωπολιτικά παιχνίδια, εσωτερισμός και φιλοσοφία, είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους ανήκουν τα κείμενα.

Ο διευθυντής των Φαινομένων, δημοσιογράφος Χρ. Αντωνάκης, αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου : «Η ενωτική χορδή μας αφορά κυρίως την κοινή άσβεστη αγάπη για την πατρίδα μας και τον σεβασμό προς την αρχαία κληρονομιά μας… Εάν έχει στόχο να αλώσει κάτι, όπως ο ομηρικός Δούρειος Ίππος, φαντάζομαι ότι αυτό θα είναι ο εκφυλισμός της εποχής μας, η κατάπτωση των αρχέγονων ιδανικών μας, η υποκρισία των ηγετών μας και η δουλοπρέπεια μεγάλου μέρους της κοινωνίας».

Ενώ και ο ίδιος ο συγγραφέας στην εισαγωγή του γράφει χαρακτηριστικά : «Στις σύγχρονες ανεπτυγμένες κοινωνίες μαίνεται ένας αδιάκοπος πόλεμος. Ένας πόλεμος στον οποίο οι μάχες κερδίζονται από τα πιο σκληρά και ανθεκτικά μιμίδια (memes), ένας όρος που εισήχθη στην επιστημονική ορολογία τις τελευταίες δεκαετίες με σκοπό να περιγράψει τις πληροφορίες, τις αντιλήψεις και τις πρακτικές που εισέρχονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο και που μπορούν να μεταβιβαστούν αναλλοίωτα, σαν άλλα νοητικά αντίγραφα, σε άλλους εγκεφάλους. Στην ουσία τα μιμίδια αποτελούν ένα είδος συμπεριφορικών γονιδίων που, αν μη τι άλλο, επηρεάζουν την παιδεία, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα, αλλά και το μέλλον μας».

Περισσότερα για το περιεχόμενο αυτής της έκδοσης – που η λέσχη μας χαιρετίζει και παρουσιάζει με ενθουσιασμό – μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://trojan.iwrite.gr/, απ’ όπου μπορείτε να παραγγείλετε και το δικό σας αντίτυπο.

Ο Μηνάς Παπαγεωργίου είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος επικοινωνίας της Ελληνικής Αναζήτησης του Μεταφυσικού (metafysiko.gr), του μεγαλύτερου ελληνικού διαδικτυακού φορέα μελέτης και αναζήτησης φιλοσοφικών, ιστορικών και παράξενων θεμάτων. Αποτέλεσε επίσης ιδρυτικό μέλος της ομάδας Κ.Α.Π.Α. (Κέντρου Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου). Από το 2010 είναι ο αρχισυντάκτης του περιοδικού ‘‘Φαινόμενα’’ στην εφημερίδα ‘‘Ελεύθερος Τύπος’’.


- Σχόλια σε αυτή την ανάρτηση :

Ο/Η Σταμάτης Μαμούτος είπε...
Καλοδιάβαστος ο "Δούρειος Ίππος"
Δευτέρα, 18 Ιούλιος, 2011

Ο/Η Γιώργος Doomsword είπε...
Επιτέλους, και κάποιοι δημοσιογράφοι με πατριωτικό φρόνημα
Τρίτη, 19 Ιούλιος, 2011