Ο οπλουργός Jozsef Fazekas



Δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί αναγνώστες της λογοτεχνίας του φανταστικού που μένουν ασυγκίνητοι από την εικόνα ενός σπαθιού. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα πραγματικό σπαθί, με την ατσάλινη λεπίδα του να γυαλίζει γλυκά αντανακλώντας το φως των αναμμένων κεριών.

Δεν θα διαφωνήσω ότι η αγορά ενός καλού σπαθιού μπορεί να είναι τσουχτερή για τα πιεσμένα οικονομικά όλων μας. Εντούτοις, όποιος είναι διατεθειμένος να πληρώσει το απαραίτητο ποσό για να αγοράσει ένα τέτοιο όπλο, καλό θα ήταν να ενημερωθεί για τη δουλεία του Jόzsef Fazekas.Ο Ούγγρος οπλουργός Jόzsef Fazekas αποτελεί έναν πραγματικό καλλιτέχνη που με περισσή μαεστρία κατασκευάζει σπαθιά, μαχαίρια και πολεμικά εξαρτήματα -και μάλιστα κατά παραγγελία- χρησιμοποιώντας μόνο μέταλλα και είδη ξύλων (όχι νεωτερικά/βιομηχανικά υλικά), όπως ακριβώς έκαναν και οι οπλουργοί του μεσαίωνα.

Εγώ είχα την τύχη να γνωριστώ μαζί του και κάποια από τα όπλα που κατασκεύασε κοσμούν δωμάτια του σπιτιού μου. Πρόκειται για εξαιρετικά όπλα δουλεμένα από έναν τεχνίτη-καλλιτέχνη, όπως αυτούς που οραματίζονταν ο Γουίλιαμ Μόρρις και τα υπόλοιπα μέλη της Προ-ραφαηλιτικής Αδελφότητας.

Οι τιμές των δημιουργιών του καταπληκτικού αυτού οπλουργού ξεκινούν από τα 150 ευρώ και φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Εκτιμώ, πάντως ότι οι δουλειές του που φέρουν τις χαμηλότερες τιμές μπορούν να προσεγγισθούν από τον καθένα μας.

H ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία μπορείτε να ενημερωθείτε για τα σπαθιά του Fazekas είναι pyraster.hu και εκείνη του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου pyrous@pyraster.hu

Eγώ, απολαμβάνοντας την ηδονική αίσθηση που δημιουργεί το σφίξιμο του ρωμαϊκού σπαθιού που μου κατασκεύασε και ακολουθώντας με τη ματιά μου τις θολές αντανακλάσεις του φωτός πάνω στην κοφτερή του λεπίδα…προετοιμάζω το επερχόμενο ταξίδι μου στην Ουγγαρία και ανυπομονώ για την επόμενη συνάντηση μαζί του.

Xάρης Παπαϊωάννου, μέλος Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ
Δάσκαλος Πολεμικών Τεχνών,

7ος Ολυμπιονίκης (1996-Ατλάντα, 2004-Αθήνα) στο Judo.

ΥΓ. Για την ιστορία της Λέσχης πάντως, το σημαντικότερο από τα όπλα που μου κατασκεύασε ο Fazekas είναι εκείνο που αντιστοιχεί στην εποχή των μαμούθ. Πρόκειται για το όπλο που χρησιμοποιεί ο Μαμούτος για να κυνηγά το Γιαννάκη τον Παπαδημητρόπουλο, όταν εκείνος καθυστερεί να στείλει τα άρθρα του στο περιοδικό μας!!!